Το φαινόμενο της σπαστικότητας εμφανίζεται πολύ συχνά στα παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση. Μια από τις επεμβάσεις που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην βελτίωση της κινητικότητας των παιδιών είναι η SDR (Selective Dorsal Rhizotomy- Επιλεκτική Ραχιαία Ριζοτομή)

Η Διαδικασία του χειρουργείου έχει ως εξής:

Για τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση, οι γιατροί παρακολουθούν στενά το παιδί με ενδοφλέβια παυσίπονα. Το παιδί θα χρειαστεί επίσης να ξαπλώσει σε επίπεδη θέση για τις πρώτες τρεις ημέρες (για να προστατεύσει την περιοχή της χειρουργικής επέμβασης). Θα πρέπει να προγραμματίσετε να είστε στο νοσοκομείο για τέσσερις έως πέντε ημέρες. Αμέσως μετά την επέμβαση, το παιδί θα ξεκινήσει φυσικοθεραπεία δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, συνεχίζοντας για έξι εβδομάδες ή περισσότερο.

Τα πιθανά οφέλη του SDR είναι:

  1. Η μείωση της σπαστικότητας
  2. Η μείωση των επώδυνων σπασμών
  3. Η βελτίωση της κινητικότητας
  4. Η βελτίωση της αυτοφροντίδας ή της φροντίδας από τον φροντιστή
  5. Η βελτίωση του ρυθμού ύπνου
  6. Η βελτίωση της σωματικής του ενέργειας και αντοχής

Το SDR είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, επομένως η επιλογή των κατάλληλων ασθενών κρίνεται απαραίτητη. Τα παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση ταξινομούνται ανάλογα με την κινητική τους ικανότητα, όπως περιγράφεται στο Σύστημα ταξινόμησης μεικτής κινητικής λειτουργίας (Gross Motor Function Classification System). Υπάρχουν 2 κατηγορίες παιδιών με σπαστικότητα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το SDR:

  • GMFCS I-II-III, που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να περπατήσουν προεγχειρητικά και αναμένεται να συνεχίσουν να περπατούν και μετά την επέμβαση
  • GMFCS IV-V, που σημαίνει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν κυρίως αναπηρικό αμαξίδιο για κινητικότητα. Η διαδικασία θα μπορούσε να βελτιώσει την άνεσή τους και να διευκολύνει τη καθημερινότητα και την δική τους αλλά και του φροντιστή τους.

Το NHS England έχει συλλέξει δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται «Επιτροπή μέσω αξιολόγησης» και έχει θέσει κριτήρια ένταξης για τη χρηματοδότηση SDR.

Τα κριτήρια είναι:

  • Παιδιά ηλικίας μεταξύ 3-9 ετών
  • Παιδιά με GMFCS II-III
  • Παιδιά που να μπορούν να συνεργαστούν με τις εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης που ακολουθεί μετά το χειρουργείο

Επειδή το SDR είναι μια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από μια εντατική περίοδο αποκατάστασης. Η ομάδα της αποκατάστασης περιλαμβάνει νευροχειρουργό, νευρολόγο, ορθοπεδικό, φυσιοθεραπευτές, εργαστήριο βάδισης και εξειδικευμένες νοσοκόμες.

Τα παιδιά που θα υποβληθούν στην επέμβαση θα αξιολογηθούν από φυσικοθεραπευτές 6 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Αυτό θα βοηθήσει τους φυσικοθεραπευτές στην μετέπειτα αποκατάσταση. Θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τους τομείς που πρέπει να δώσουν έμφαση μετά το χειρουργείο. Κάποια νοσοκομεία παρέχουν SDR σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση με επίπεδο GMFCS V, αλλά η μετεγχειρητική περίοδος αποκατάστασης είναι πολύ διαφορετική.

Η χειρουργική επέμβαση SDR μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου θεραπείας ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Βοηθητική τεχνολογία.
  • Ανάλυση βάδισης και κίνησης.
  • Νευροχειρουργική.
  • Ορθοπεδική.
  • Ιατρική αποκατάσταση.
  • Θεραπείες αποκατάστασης.
  • Θεραπευτική αναψυχή.