Η φυσιολογική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης
Η ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης ξεκινάει πολύ νωρίς από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη και ο περιβάλλον ιστός αναπτύσσονται από μια δομή που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Συνήθως η ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα ολοκληρώνεται ή «κλείνει» μεταξύ της 26ης και 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Τι είναι η δισχιδής ράχη;
Η δισχιδής ράχη είναι μια περίπλοκη γενετική ατέλεια της σπονδυλική στήλης. Στην περίπτωση της δισχιδούς ράχης κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν, αλλά αντίθετα παραμένουν ανοικτοί.
Ποια είναι τα αίτια της δισχιδούς ράχης;
Παραμένει μυστήριο η ακριβής αιτία της δισχιδούς ράχης. Κανείς δεν γνωρίζει τι διακόπτει την πλήρη σύγκλειση του νευρικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αυτής της δυσπλασίας. Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία είναι πολυπαραγοντική: διάφοροι κληρονομικοί, διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, φαίνεται ότι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι, ανεπαρκής λήψη του φυλλικού οξέος-μιας κοινής βιταμίνης Β-στη διατροφή της μητέρας, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την πρόκληση της δισχιδούς ράχης, καθώς και άλλων δυσπλασιών του νευρικού σωλήνα
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της δισχιδούς ράχης;
Τα συμπτώματα της δισχιδούς ράχης, ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τύπο και το επίπεδο της σπονδυλικής στήλης, στο οποίο εμφανίζεται το πρόβλημα. Συνήθως τα μικρά οστά (σπόνδυλοι) τα οποία απαρτίζουν την σπονδυλική στήλη δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να έχουν «κενά» ανάμεσά τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι μπορεί να λείπουν, εκθέτοντας τον νωτιαίο μυελό. Στις περισσότερες περιπτώσεις με δισχιδή ράχη, η ατέλεια της σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στην βάση της.
Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι της δισχιδούς ράχης;
- Λανθάνουσα δισχιδής ράχη
Η πιο κοινή μορφή, γνωστή και ως λανθάνουσα δισχιδής ράχη. Αποτελεί τη λιγότερη σοβαρή κατηγορία η οποία συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία.
- Μηνιγγοκήλη
Προβάλλουν μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης, μήνιγγες και εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτή η ανωμαλία της διάπλασης της σπονδυλικής στήλης, δεν περιέχει στοιχεία του νευρικού συστήματος και μπορεί και να μην καλύπτεται από δέρμα. Μερικά άτομα με μηνιγγοκήλη μπορεί να έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Σε άλλα, οι ανωμαλίες αυτές, μπορεί να προκαλέσουν μερική παράλυση, με δυσλειτουργίες του ουροποιητικού συστήματος και του παχέος εντέρου.
- Μυελομηνιγγοκήλη
Είναι η σοβαρότερη μορφή και συμβαίνει όταν ο νωτιαίος μυελός ή μερικά νευρικά στοιχεία του, είναι εκτεθειμένα μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα, την μερική ή ολική παράλυση και σοβαρές αισθητικές διαταραχές περιοχών του σώματος κάτω από το επίπεδο του ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της δισχιδούς ράχης;
- Προβλήματα βάδισης και κινητικότητας.
- Μυική αδυναμία κυρίως κάτω άκρων.
- Ορθοπεδικές επιπλοκές. Τα είδη των προβλημάτων εξαρτώνται από το επίπεδο της βλάβης. Πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν σκολίωση, την ανώμαλη ανάπτυξη ή την εξάρθρωση του ισχίου, παραμορφώσεις των οστών και των αρθρώσεων, μυϊκές βραχύνσεις
- Διαταραχές αισθητικότητας
- Προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
- Συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο (υδροκεφαλία).
- Λοίμωξη στους ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα).
- Διαταραχές ύπνου.
- Δερματικά προβλήματα.
- Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
- Κατάθλιψη.
- Μαθησιακές δυσκολίες
Πως Μπορεί Να Βοηθήσει Η Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση;
Οι επιδράσεις της δισχιδούς ράχης μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργικότητα του παιδιού. Θα πρέπει να αρχίσει όσο γίνεται πιο σύντομα φυσικοθεραπεία ώστε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
- Μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας και λειτουργικότητας
- Ασκήσεις για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το μήκος και η δύναμη των μυών.
- Πρόληψη και μείωση των προσδοκώμενων δευτερογενών επιδράσεων όπως οι βραχύνσεις και η σκολίωση.
- Συμβουλές για τις θέσεις και τις στάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.
- Ασκήσεις για την βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού
Φροντίδα για τα απαραίτητα ορθωτικά.